Ce înseamnă TERAPIA SISTEMICĂ?

Distribuiți vă rog

 

Terapia de familie are la bază ideea că familiile sunt sisteme de indivizi aflaţi în interacţiune unii cu alţii.

Originile terapiei de familie provin din 2 direcţii: cea a terapeuţilor care au descoperit că activitatea clinică cu adulţii şi copiii care sufereau de schizofrenie era nesatisfăcătoare, motiv pentru care au început să implice membrii familiei în terapie, şi a 2 a direcţie apare din munca unor specialişti şi teoreticieni, cercetători sau terapeuţi care foloseau ideile lui Gregory Bateson.

Motivul pentru care a fost luată în considerare implicarea altor persoane în procesul terapeutic a fost acela că menţinerea, semnificaţia şi rezolvarea trăirilor şi acţiunilor persoanei suferinde sunt în legătură cu relaţiile sale continue cu ceilalţi.

Familia este o unitate deschisă, care interacţionează cu alţi indivizi, grupuri sau contexte cum ar fi familia extinsă, prietenii, colegii, comunitatea, evenimentele exterioare (războaie, crize economice).

Aşadar, deoarece familia influenţează aspiraţiile, convingerile despre relaţii, imaginea de sine a membrilor săi, regulile şi miturile despre funcţionarea  familiei ca întreg, terapeutul lucrează cu SISTEMUL,  ţinând cont de influenţa patternurilor  din respectiva familie şi de relaţiile dintre membrii acesteia.

 

 

 

Distribuiți vă rog

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Monica Zinca